Zwycięskie pasztety wegetariańskie
Pasztet z warzyw – Renata Banasiuk
3 szkl. startej na tarce jarzynowej cukinii, 1 szkl. bułki tartej, 0,5 szkl. płatków owsianych, 1 cebula (starta na tarce jarzynowej), 1 marchewka (starta na tarce jarzynowej), 0,5 szkl. oleju, 20 dag sera żółtego (starty na tarce jarzynowej), 1 pęczek natki pietruszki, sól, pieprz do smaku, 3-4 jajka(białka ubić na pianę i na końcu wymieszać z masą pasztetową z pozostałych składników)
Piec ok. godz. w 180o. Porcja na blaszkę keksówkę.
Pasztet z soczewicy – Mirosława Ryciak
40 dag soczewicy czerwonej, 4 duże marchewki,
2 cebule, 2 ząbki czosnku, 5 jaj, 1 czerwona papryka curry, sos sojowy, kurkuma, sól, pieprz, pestki z dyni, ziarna słonecznika, oliwa.
Soczewicę opłukać, ugotować w 4 szkl. osolonej wody na małym ogniu, aż wchłonie wodę. Ostudzić. Marchew zetrzeć na tarce jarzynówce, cebulę i paprykę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Na rozgrzaną oliwę wrzucić cebulę, paprykę, czosnek, po chwili dodać marchew i dusić pod przykryciem na średnim ogniu ok. 10 min.
Do naczynia z soczewicą dodać uduszone warzywa, po przestudzeniu dodać jaja, pestki z dyni, ziarna słonecznika, przyprawy i dokładnie wymieszać masę. Masę przełożyć do wysmarowanej i posypanej tartą bułką foremki, piec ok. 40 min. w 180o.
Pasztet z kaszy jaglanej z pieczarkami – Mirosława Ryciak
1 kg pieczarek, 3 średnie cebule, 4 jajka, 0,5 szkl. bułki tartej, sól, pieprz do smaku, 40 dag kaszy jaglanej- ugotowanej
Pieczarki oczyścić, pokroić w drobne paseczki i dusić razem z pokrojoną w kostkę cebulą, do czasu aż wyparuje woda, wystudzić. Do wystudzonej kaszy dodać pieczarki z cebulą, jajka i przyprawy, dokładnie wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej i posypanej tartą bułką foremki, piec ok. 40 min. w 180o.
« wróć | komentarze [0]
Dodaj komentarz
Komentarze do tego wpisu
Nie utworzono jeszcze komentarzy dla tego wpisu