Zioła dla smaku, zdrowia i urody
Dwudniowe wykłady poprowadziła dr Ewa Kuchowicz, która ma ogromny zakres wiedzy w tematyce zielarstwa, terapii naturalnych, zdrowego żywienia oraz toksykologii żywności.
Pierwszego dnia tematem warsztatów było „Ziołolecznictwo drogą do zdrowia – jak samemu zbierać i przetwarzać zioła”. Pani Ewa pokazała gospodyniom, jaki potencjał mają przydomowe i ogrodowe rośliny. Często uznajemy je za chwasty i usuwamy, a okazuje się że mają one mnóstwo właściwości zdrowotnych i leczniczych. Oprócz części teoretycznej Panie dowiedziały się jak w praktyce szukać ziół, jak je rozpoznawać i jak przetwarzać.
Drugiego dnia tematyką warsztatów były „Dzikie rośliny jadalne drogą do zdrowia i sposobem na urozmaicenie codziennej i świątecznej diety.” W bardzo ciekawym wykładzie dr Ewa przedstawiła lecznicze działanie dzikich roślin, witaminy i minerały, które zawierają oraz w części praktycznej pokazała jak przemycić je w naszej codziennej diecie. Każdy uczestnik warsztatów miał możliwość wziąć udział we wspólnym przygotowywaniu potraw, zawierających zebrane w sikorskich ogrodach zioła i rośliny. Największe możliwości dr Ewa odkryła w skansenie w Sikorach, gdzie rośnie mnóstwo roślin okazujących się być jadalnymi i mającymi mnóstwo właściwości zdrowotnych. Ku zdziwieniu uczestników warsztatów, pokrzywa, która do tej pory uważana była przez nas za chwast, okazała się rośliną mającą ogromną moc - od poprawy wyglądu włosów i paznokci, poprzez redukcję stanów zapalnych do leczenia chorób dróg moczowych, alergii, dolegliwości trawiennych czy anemii.
W trakcie zajęć Panie miały okazję przyrządzić same pyszności: racuszki z sokiem z pokrzywy, placuszki z lubczykiem z sosem ziołowym, chipsy ziołowe w cieście piwnym, a także różne rodzaje i smaki octów ziołowych oraz owocowych. Warsztaty zakończyły się wspólną degustacją przygotowanych smakołyków.
KGW Sikory
« wróć | komentarze [0]
Dodaj komentarz
Komentarze do tego wpisu
Nie utworzono jeszcze komentarzy dla tego wpisu