29
2022
2022-07-26

Zioła dla smaku, zdrowia i urody


W dniach od 19 do 20 lipca Koło Gospodyń Wiejskich w Sikorach zorganizowało kolejne już warsztaty o ziołolecznictwie. Zajęcia zostały przeprowadzone dzięki wsparciu finansowanemu Stowarzyszenia „Radomskie Centrum Przedsiębiorczości” w ramach projektu „Pakiety edukacyjne dla mazowieckich seniorów”.

Dwudniowe wykłady poprowadziła dr Ewa Kuchowicz, która ma ogromny zakres wiedzy w tematyce zielarstwa, terapii naturalnych, zdrowego żywienia oraz toksykologii żywności.

Pierwszego dnia tematem warsztatów było „Ziołolecznictwo drogą do zdrowia – jak samemu zbierać i przetwarzać zioła”. Pani Ewa pokazała gospodyniom, jaki potencjał mają przydomowe i ogrodowe rośliny. Często uznajemy je za chwasty i usuwamy, a okazuje się że mają one mnóstwo właściwości zdrowotnych i leczniczych. Oprócz części teoretycznej Panie dowiedziały się jak w praktyce szukać ziół, jak je rozpoznawać i jak przetwarzać.

Drugiego dnia tematyką warsztatów były „Dzikie rośliny jadalne drogą do zdrowia i sposobem na urozmaicenie codziennej i świątecznej diety.” W bardzo ciekawym wykładzie dr Ewa przedstawiła lecznicze działanie dzikich roślin, witaminy i minerały, które zawierają oraz w części praktycznej pokazała jak przemycić je w naszej codziennej diecie. Każdy uczestnik warsztatów miał możliwość wziąć udział we wspólnym przygotowywaniu potraw, zawierających zebrane w sikorskich ogrodach zioła i rośliny. Największe możliwości dr Ewa odkryła w skansenie w Sikorach, gdzie rośnie mnóstwo roślin okazujących się być jadalnymi i mającymi mnóstwo właściwości zdrowotnych. Ku zdziwieniu uczestników warsztatów, pokrzywa, która do tej pory uważana była przez nas za chwast, okazała się rośliną mającą ogromną moc - od poprawy wyglądu włosów i paznokci, poprzez redukcję stanów zapalnych do leczenia chorób dróg moczowych, alergii, dolegliwości trawiennych czy anemii.

W trakcie zajęć Panie miały okazję przyrządzić same pyszności: racuszki z sokiem z pokrzywy, placuszki z lubczykiem z sosem ziołowym, chipsy ziołowe w cieście piwnym, a także różne rodzaje i smaki octów ziołowych oraz owocowych. Warsztaty zakończyły się wspólną degustacją przygotowanych smakołyków.


























KGW Sikory

« wróć | komentarze [0]

Dodaj komentarz

Komentarz zostanie dodany po akceptacji przez administratora serwisu






Odśwież kod



Komentarze do tego wpisu

Nie utworzono jeszcze komentarzy dla tego wpisu

Strona 1/1






Dane kontaktowe