Warsztaty z gotowania w ramach programu Nadbużańskie Tradycje Kulinarne
Projekt „Nadbużańskie tradycje kulinarne ” to pokłosie współpracy transgranicznej Stowarzyszenia „Lokalna Grupa Działania – Tygiel Doliny Bugu” z organizacją z Ukrainy, która trwa już sześć lat. Głównym założeniem projektu jest ochrona i promocja kulinarnego dziedzictwa regionów Nadbużańskich oraz zrównoważony rozwój turystyki w oparciu o kulturowy potencjał regionów. Głównymi działaniami w projekcie są m.in. warsztaty ,,Zachowanie dziedzictwa kulinarnego w Dolinie Bugu”, odbywające się jednocześnie u nas oraz na Ukrainie. Spora część warsztatów została zaplanowana na terenie naszego powiatu. Na warsztatach uczestnicy pod okiem eksperta odtwarzają zapomniane tradycyjne potrawy kuchni Podlasia Nadbużańskiego oraz Regionu Nadbużańskiego w obwodzie lwowskim. Uczestnikami warsztatów są mieszkańcy obszaru działania i Koła Gospodyń Wiejskich.
W 8. numerze relacjonowaliśmy warsztaty, które przeprowadzono w Hołowienkach oraz Gałkach. Kilka dni po nich (1 marca) odbyły się kolejne warsztaty – tym razem w Ceranowie. Rozpoczęły się one od zapoznania się uczestniczek z osobami prowadzącymi. Każda z pań miała okazję przedstawić się i opowiedzieć o sobie kilka zdań. Później panie poznały historię babki ziemniaczanej i sposób jej tradycyjnego przygotowania. Każda porównała go ze swoim własnym i jak to w kuchni bywa, okazało się, że żaden nie jest identyczny. Kiedy o babce ziemniaczanej wiedziały już wszystko, udały się do kuchni, gdzie mogły połączyć wiedzę teoretyczną z praktyką. Przygotowania pod okiem eksperta – pani Aliny Paluch przebiegały bez zastrzeżeń. Wszystko dlatego, że każda z pań wiedziała, co ma robić. Przydzielone zadania szybko zostały wykonane i chwilę później babki już czekały w blaszkach na rozgrzanie się piekarników. Do babki przygotowano również pyszny pieczarkowy sos i surówkę z kiszonej kapusty. Całe danie wszystkim smakowało wyśmienicie.
Dwa dni później (3 marca) przeprowadzono kolejne warsztaty. W Nowej Wsi panie zapoznały się z przepisami na kołduny, pierogi z kurkami, pierogi ukraińskie, pierogi na słodko z twarogiem, sosem truskawkowym i waniliowym oraz otwarte pierogi „zabieganej gospodyni”. Choć liczba rodzajów pierogów była imponująca, ich przygotowanie poszło szybko i sprawnie. Pyszne pierogi swoim zapachem przyciągnęły do kuchni nawet Wójta, który uznał je za rewelacyjne. Oczywiście wszystkim pozostałym również smakowały.
7 marca warsztaty kulinarne odbyły się z kolei w Sterydni. Tam uczestniczki pod okiem pani Aliny przygotowały tradycyjne placki ziemniaczane. Jednak oprócz tych najbardziej wszystkim znanych, przygotowano również placuszki z marchewką, kaszą gryczaną oraz placki po węgiersku. Trudno było zdecydować, które wyszły najsmaczniejsze.
Oprócz warsztatów kulinarnych w ramach projektu zaplanowano jeszcze wiele innych działań, realizowanych wspólnie z partnerami z Ukrainy. Były to m.in. konkurs na „Stół regionalny”, nadbużańskie festiwale smaków, wizyty studyjne czy też wydanie książki kucharskiej.
Ze względu na obecną sytuację wojenną, zostały one jednak zawieszone. Projekt realizowany przy wsparciu finansowym Unii Europejskiej w ramach Programu Współpracy Transgranicznej Polska - Białoruś – Ukraina 2014 -2020 CBC Programme Poland-Belarus-Ukraine.
K.W.
« wróć | komentarze [0]
Dodaj komentarz
Komentarze do tego wpisu
Nie utworzono jeszcze komentarzy dla tego wpisu