29
2022
2017-09-21

Warsztaty Kulinarne w Bielanach


Kolejne już warsztaty kulinarne organizowane przez Gminną Bibliotekę Publiczną w Bielanach odbyły się we wtorek 19 września. Uczestniczki szkolenia przyrządziły dania kuchni tradycyjnej, jak i dania wegetariańskie. Warsztaty poprowadziła Pani Bożena Cieślak – mieszkanka gminy i właścicielka firmy cateringowej.

Od rana w kuchni przy sali konferencyjnej Urzędu Gminy Bielany unosiły się piękne zapachy. Panie przygotowały kilka propozycji dań obiadowych m.in. zupę gyrosową, zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym, wieprzowinę z jabłkami w sosie musztardowym, roladki z ciasta francuskiego z serem i szynką oraz sałatkę z buraków i prażonej cebulki. Nie zabrakło również propozycji dla wegetarian, a były nią kotlety z ciecierzycy. Największym zainteresowaniem uczestniczek cieszyły się "czerwone jajka", które swój piękny kolor zawdzięczały sokowi z buraków.

Pani Bożena Cieślak oprócz dzielenia się swoimi przepisami udzielała paniom cennych porad kulinarnych oraz zaprezentowała działanie kilku kuchennych akcesoriów. Gdy wszystkie potrawy były gotowe, można było zająć się degustacją. Rozpoczęła się prawdziwa uczta, podczas której uczestniczki warsztatów wymieniały się swoimi ulubionymi przepisami na dania obiadowe, przetwory czy ciasta.
 

Katarzyna Dybowska

« wróć | komentarze [0]

Dodaj komentarz

Komentarz zostanie dodany po akceptacji przez administratora serwisu






Odśwież kod



Komentarze do tego wpisu

Nie utworzono jeszcze komentarzy dla tego wpisu

Strona 1/1






Dane kontaktowe