VII Międzynarodowy Turniej Smaków w Liwie
Cała impreza trwała od godziny 10 do 18, a jej organizatorami był Wielki Gościniec Litewski i Muzeum Zbrojownia na zamku w Liwie. To dzięki nim w pierwszą niedzielę września mogliśmy świetnie się bawić oraz smacznie zjeść, a to wszystko w bardzo sprzyjających okolicznościach przyrody. Celem turnieju była promocja bogatych tradycji kulinarnych i kultury ludowej przez prezentację potraw, przepisów i receptur oraz związane z wydarzeniem warsztaty kulinarne.
Na gości czekała masa stoisk wystawców z regionów, przez które przebiegała jedna z najważniejszych arterii komunikacyjnych i handlowych dawnej Rzeczypospolitej – Wielki Gościniec Litewski. W trakcie imprezy uczestnicy mogli podziwiać występy artystyczne ZPiT Sokołowianie. Po południu odbył się pokaz pod tytułem „Jak powstaje ser podpuszczkowy”, warsztaty z zielarstwa i ziołolecznictwa oraz warsztaty z tkactwa i robienia kwiatów z bibuły.
Jury, w skład którego weszli Maria Koc etnograf, senator RP; Roman Postek, dyrektor Muzeum na Zamku w Liwie; Sławomir Majcher, dyrektor Muzeum Sportu i Turystyki w Warszawie; Marcin Celiński, dyrektor Sokołowskiego Ośrodka Kultury, oceniło kilkadziesiąt potraw. Chwilę po godzinie 17 nastąpiło ogłoszenie wyników konkursu. Pierwsze miejsce zdobył SERMLEK z Jarnic. - Członka Lokalnej Organizacji Turystycznej Wielki Gościniec Litewski. Na podium znaleźli się również wystawcy z powiatu sokołowskiego. KGW w Hołowienkach uplasowało się na trzecim miejscu zdobywając tym samym Puchar Wojciecha Wielądko.
Przedstawicielom KGW z Hołowienek serdecznie gratulujemy!
VII Międzynarodowy Turniej Smaków na Szlaku Wielkiego Gościńca Litewskiego został dofinansowany ze środków Narodowego Centrum Kultury w ramach programu "EtnoPolska 2020".
Info. i Fot. K.W.
« wróć | komentarze [0]
Dodaj komentarz
Komentarze do tego wpisu
Nie utworzono jeszcze komentarzy dla tego wpisu