Ułatwienia dla producentów żywności
Z dniem 1 stycznia 2019 r. weszła w życie ustawa dotycząca bezpośredniej sprzedaży produktów przez rolników. Dzięki nowym przepisom rolnicy będą mogli zwiększyć swoje przychody, sprzedając żywność np. do restauracji, stołówek czy sklepów.
Celem ustawy jest nie tylko poszerzenie możliwości zbywania żywności wyprodukowanej w ramach rolniczego handlu detalicznego, ale też stworzenie zachęt podatkowych w celu zwiększenia liczby producentów rolnych uzyskujących dodatkowe przychody z przetwarzania sposobem domowym produktów rolnych. W tym celu ustawa umożliwia korzystanie ze zwolnienia podatkowego do 40 tys. zł, a po przekroczeniu tej kwoty sprzedaż będzie opodatkowana 2 proc. podatkiem obrotowym. Możliwa będzie sprzedaż zarówno produktów przetworzonych, jak i nieprzetworzonych.
Zbywanie żywności do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego będzie mogło się odbywać pod warunkiem, że zakłady te będą zlokalizowane na obszarze województwa, w którym ma miejsce prowadzenie produkcji żywności w ramach rolniczego handlu detalicznego lub na obszarach powiatów lub miast stanowiących siedzibę wojewody lub sejmiku województwa, sąsiadujących z tym województwem.
Ustawa wprowadza wymóg, aby w miejscu zbywania żywności konsumentowi finalnemu przez podmiot prowadzący rolniczy handel detaliczny, w tym przez pośrednika, umieszczony był w sposób czytelny i widoczny dla konsumenta, napis „rolniczy handel detaliczny” wraz z danymi producenta.
J.O.
« wróć | komentarze [0]
Dodaj komentarz
Komentarze do tego wpisu
Nie utworzono jeszcze komentarzy dla tego wpisu