Uczniowskie debaty w Sabniach
W ubiegłym roku uczennice szkoły Monika Jagiełło i Aniela Benedykciuk były uczestnikami XVIII Sesji Sejmu Dzieci i Młodzieży, co zapewne zachęciło innych do wzięcia udziału w rekrutacji i w tym roku.
Pierwszą debatę - „Ekologia wczoraj i dziś", przygotowały Ilona Ślepowrońska i Kinga Tosińska, pod opieką nauczyciela WOS Anny Chmiel. Wśród zaproszonych gości byli: Wójt Gminy Ireneusz Piotr Wyszyński, dyrektor finansowy Zakładu Utylizacji Odpadów w Siedlcach Stefan Kalicki, dyrekcja szkoły Anna Chmiel i Anna Siemieniuk, przew. Rady Rodziców Justyna Danielak, przew. Samorządu Szkolnego Aniela Benedykciuk oraz nauczyciele i uczniowie szkoły. Dyskutowano o segregacji odpadów i edukacji ekologicznej młodego pokolenia i dorosłych mieszkańców gminy. Podkreślano ważną rolę samorządu w realizacji tzw. ustawy śmieciowej. Został przedstawiony sposób działania ZUO. Wśród wniosków końcowych znalazły się takie jak: prowadzenie spotkań wśród mieszkańców gminy, konsekwentne przestrzeganie przepisów, organizacja akcji i konkursów, zbiórka odpadów, zwiększenie godzin w szkole na edukację ekologiczną, karanie za nieprzestrzeganie zasad umów śmieciowych, zachęcanie mieszkańców do zakładania przydomowych oczyszczalni ścieków.
Druga debata przebiegała pod hasłem „Cudze chwalicie, swego nie znacie” i przygotowały ją uczennice Klaudia Maleszewska i Dominika Malonek pod opieką nauczyciela WOS – Anny Chmiel. Na debatę przybyła Dyrekcja Zespołu Szkół w Sabniach, Robert Chmiel - dyrektor d.s. skupu trzody chlewnej „Sokołów SA”, Marzenna Hardej - dyrektor Powiatowej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej, Maria Kuźma - regionalny producent twarogu, Elżbieta Pietrzykowska - producent regionalnego pieczywa, Małgorzata Dąbrowska - właścicielka gospodarstwa ekologicznego, Sylwia Orłowska - intendentka szkolna, przedstawiciele Samorządu Szkolnego i Rady Rodziców oraz nauczyciele i uczniowie.
Podczas debaty porównano żywność regionalną z żywnością importowaną, przedstawiono ich wady i zalety. Producentki produktów regionalnych zaprezentowały swoje wyroby. Zebrani dowiedzieli się również, jak duże zakłady dbają, o jakość swoich wyrobów. Istotną rolę w tym odgrywają instytucje nadzorujące – tu głos zabrała dyrektor Marzenna Hardej, podkreślając, iż zadaniem Sanepidu jest nadzór na stołówkami, małą gastronomią oraz dużymi firmami tak, aby produkt, który trafia do konsumenta, był dobrej jakości.
Wszyscy uczestnicy debaty byli zgodni - im produkt bliżej wyprodukowany, tym lepszy. Jednak nie zawsze produkt regionalny czy ekologiczny ma dla konsumenta cenę konkurencyjną.
O tym, czy organizatorki debat zostały uczestnikami XIX sesji Sejmu Dzieci i Młodzieży – poinformujemy.
JO
« wróć | komentarze [0]
Dodaj komentarz
Komentarze do tego wpisu
Nie utworzono jeszcze komentarzy dla tego wpisu