29
2022
2022-11-22

„Tydzień Dobrego Chleba i Zdrowego Stylu Życia”


Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego po raz kolejny zorganizował „Tydzień Dobrego Chleba i Zdrowego Stylu Życia”. Jednym z wielu elementów projektu był kulinarny konkurs na najsmaczniejszy chleb, na który wpłynęło aż piętnaście zgłoszeń.

Uczniowie, oprócz przygotowania i przyniesienia chleba do szkoły w celu jego ocenienia przez komisję konkursową, mieli również za zadanie udokumentować swoją pracę z bliskimi, ponieważ jednym z celów konkursu byłą łączenie pokoleń. Dzięki temu, w dniu rozstrzygnięcia konkursu na szkolnym korytarzu, oprócz przepysznych przekąsek, stworzonych m.in. z konkursowych chlebów, znalazła się także tablica, na której zamieszczono zdjęcia uczniów z pieczenia chleba ze swoimi bliskimi.

Uczniowie w ramach konkursu przygotowali przeróżne rodzaje chlebów, każdy był niepowtarzalny i zupełnie inny niż pozostałe. Uczniowie upiekli m.in. chleb pszenno- żytni, chleb z garnka, chlebek czosnkowo – ziołowy, czy chleb z ziarenkami. Każdy z nich miał swój oryginalny kształt, zapach i przede wszystkim smak.

Komisja konkursowa w składzie: ks. Paweł Koc – przewodniczący komisji, Anna Chmiel – przewodnicząca Rady Rodziców, Krystyna Czyżewska – przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Sikorach oraz Kacper Kur – przewodniczący samorządu uczniowskiego miała niełatwe zadanie. Ostatecznie, po długich obradach komisja uznała, że pierwsze miejsce powinien zająć Łukasz Dudka. Drugie miejsce jury przyznało Mai Gawryś, a trzecie Oliwii Gawrysiuk. Jury wyróżniło także chleby Izabeli Zajadacz i Jakuba Jurczaka. Zwycięzcy otrzymali nagrody pieniężne, a wszyscy uczestnicy konkursu dyplomy za udział.

Po konkursie uczniowie szkoły mieli okazję spróbować pyszności przygotowanych przez kolegów z klas z branży gastronomicznej oraz przez Panie z KGW w Sikorach. Składnikiem większości przystawek były oczywiście różnego rodzaju chleby.

W czasie trwania „Tygodnia dobrego chleba i zdrowego stylu życia” w szkole stworzono również stoisko dotyczące programu Erasmus +, którego szkoła jest beneficjentem w ramach udzielonej akredytacji na lata 2021-2027 w sektorze „Edukacja Szkolna” oraz „Kształcenie i szkolenia zawodowe”.

Była to wyśmienita okazja do zaprezentowania efektów wdrożonych w szkole projektów edukacyjnych, jak również upowszechnienie programu Erasmus +, o którym piszemy w oddzielnym artykule.


























 
Więcej zdjęć na: 

www.wiescisokolowskie.pl/galeria/375,dzien-chleba-w-zsckr.html

K. W.

« wróć | komentarze [0]

Dodaj komentarz

Komentarz zostanie dodany po akceptacji przez administratora serwisu






Odśwież kod



Komentarze do tego wpisu

Nie utworzono jeszcze komentarzy dla tego wpisu

Strona 1/1






Dane kontaktowe