Przepisy na dania, które wygrały na Nadbużańskim Festiwalu Smaków
Czarnuszkowe babeczki z pastą bazyliową
Słone babeczki
Składniki: 2 szkl. mąki, 200 g zimnego masła, 2 żółtka, 3 łyżki nasion czarnuszki, ½ łyżeczki soli.
Wykonanie: zagnieść ciasto i schłodzić . Wałkować cienki placek, foremką wykrawać babeczki i upiec na złoty kolor.
Pasta bazyliowa
Składniki: 12 listków bazylii świeżej, 200 g ziaren słonecznika uprażonego na suchej patelni, 120 g suszonych pomidorów (w oliwie), 2 ząbki czosnku, 5 g oliwy z oliwek, ½ łyżeczki miodu, ½ łyżeczki ostrej papryki (w proszku), ½ łyżeczki pieprzu, ½ łyżeczki soli, 40/50g wody.
Wykonanie: wszystkie składniki zmiksować, masą napełniać babeczki.
Gołąbki z pokrzywą i sosem pomidorowym
Gołąbki
Składniki: 200 g ryżu, 200 g soczewicy zielonej,
100 g kaszy jaglanej, 1 kg pieczarek, 3 jaja, 3 cebule,
½ papryczki chili, 2 szklanki posiekanych liści pokrzywy, 3 ząbki czosnku, kapusta, przyprawy (sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy), tłuszcz do smażenia/duszenia.
Wykonanie: ugotować na sypko oddzielnie: ryż, soczewicę i kaszę. Soczewicę zblendować. Pieczarki zetrzeć na tarce jarzynowej i udusić na maśle. Cebulę i czosnek (przeciśnięty przez praskę ) usmażyć na oleju. Pokrzywę udusić ma maśle. Papryczkę drobno pokroić. Wszystkie składniki połączyć. Farsz zawijać w sparzone liście kapusty. Gołąbki ułożyć w garnku, zalać bulionem warzywnym lub mięsnym i dusić pod przykryciem ok. 20-25 minut.
Sos pomidorowy
Składniki: słoik przecieru z własnych pomidorów, cebula, 2 ząbki czosnku, 1 mała cukinia, olej do duszenia, przyprawy .
Wykonanie: Udusić na oleju cebulę i czosnek, gdy będą szkliste, dołożyć pokrojoną w kosteczkę cukinię i dusić dalej do miękkości, następnie zblendować, dodać przecier pomidorowy, doprawić do smaku solą, pieprzem i miodem.
Bliny z jabłkiem
Bliny
Składniki: 4 szklanki mąki, 3/4 kostki drożdży,
4 łyżki cukru, szczypta soli, 0,7l ciepłej wody, kieliszek wódki lub spirytusu, 2 kg twardych słodkich jabłek
Przygotowanie: drożdże kruszymy, dodajemy cukier i zalewamy wodą, dodajemy mąkę i resztę składników. Zostawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasta dodajemy jabłka pokrojone w grubą kostkę. Smażymy na oleju.
Sos cynamonowy
Składniki: małe opakowanie serka maskarpone, 1/2 małego opakowania śmietany 30%, 2 łyżki cukru pudru, duża szczypta cynamonu i według uznania szczypta pieprzu kajeńskiego i kurkumy.
Wykonanie: śmietanę ubić, dodać mascarpone, cukier puder, przyprawy. Krótko mieszać. Sos truskawkowy - świeże truskawki zblendować z cukrem.
« wróć | komentarze [0]
Dodaj komentarz
Komentarze do tego wpisu
Nie utworzono jeszcze komentarzy dla tego wpisu