Pokazali, jakie walory ma las
Członkinie Koła Gospodyń Wiejskich "Dzierzbianie" zorganizowały warsztaty kulinarne. Podczas nich Ela, Wiesia i Małgosia pokazały, jak można zastosować dobra lasu w codziennej kuchni. Wśród gotowanych dań pojawiły się gulasz z dziczyzny, zupa grzybowa i pierogi z kapustą i grzybami. Warsztaty to cenne źródło wiedzy i możliwość wymiany doświadczeń, a także pokazania trików przydatnych w kuchni.
Po warsztatach nastąpiła najprzyjemniejsza część - degustacja. Każdy uczestnik wydarzenia miał możliwość spróbowania dań przygotowanych przez członkinie Koła. Wśród nich były nie tylko dania warsztatowe, ale również jagodzianki, kiełbasa z dziczyzny oraz paszteciki z ciasta francuskiego z grzybami. Dodatkową atrakcją był konkurs na najlepszą potrawę z warsztatów. Bezapelacyjnie wygrał gulasz z dziczyzny.
Dzieci miały możliwość konkurowania w zakresie znajomości drzew i ich liści. Trzeba przyznać, że dorośli również świetnie się przy tym bawili. Najlepsi bezbłędnie wskazali wszystkie drzewa i liście.
Niemało wrażeń wywołał pokaz wykonywania ligawki oraz gry na tym instrumencie. Jest to lokalnie zachowana tradycja, a w Dzierzbach jest mocno kultywowana. Ciekawostką jest to, że każda ligawka wydaje inny dźwięk. Ponadto zbliżający się adwent to czas gdy "ligaczy" słychać najbardziej.
- Naszym celem, jako Koła Gospodyń Wiejskich, jest kultywowanie lokalnych tradycji, dzielenie się wiedzą, a także integracja lokalnej społeczności. Takie wydarzenie jak "Las smacznie i zdrowo" doskonale wpisuje się w ten cel - podsumowuje Dorota Zembrowska, prezes KGW.
KGW "Dzierzbianie"
« wróć | komentarze [0]
Dodaj komentarz
Komentarze do tego wpisu
Nie utworzono jeszcze komentarzy dla tego wpisu