29
2022
2022-10-25

Na turnieju "Jesień na Wielkim Gościńcu Litewskim" królował ziemniak


Niedzielny deszczowy klimat idealnie pasował do odbywającego się w Sokołowskim Ośrodku Kultury corocznego Turnieju Smaków, który w tym roku przyjął nazwę Jesień na Wielkim Gościńcu Litewskim. I choć większość z nas woli tę porę roku w postaci pięknych, słonecznych i złotych dni, a deszczowa aura zachęca raczej do pozostania w domu pod ciepłym kocem z rozgrzewającą herbatą, fani turnieju nie zawiedli, a drzwi SOK-u co chwilę witały nowych gości.

Podczas turnieju hol Sokołowskiego Ośrodka Kultury wypełniły stoiska różnych instytucji, prezentujące swoje potrawy, wyroby lub rękodzieła. Na talerzach królowały dania z ziemniaków, cukinii, dyni, grzybów i innych jesiennych darów. Odwiedzający mogli skosztować pyszności przygotowanych do degustacji, a także kupić smakołyki zapakowane "na wynos".

Tradycyjnie podczas turnieju odbył się również konkurs kulinarny, a jego bohaterem w tym roku był ziemniak. Komisja w składzie: Roma Orłowska, Bożena Korolczuk i Elżbieta Jakubiak miała nie lada wyzwanie, oceniając dziesięć zgłoszonych do konkursu potraw.

Po długich obradach Panie zdecydowały się przyznać dwa wyróżnienia i trzy pierwsze miejsca. Pierwsze miejsce i nagrodę finansową w wysokości 700 zł za ukraińskie zrazy ziemniaczane zdobyła pochodząca z Ukrainy Ludmiła Kaprior. Drugie miejsce
i nagrodę finansową w wysokości 600 zł za pyszną zupę krem z ziemniaków z grzankami, której mieliśmy okazję skosztować zdobyły zwyciężczynie wielu konkursów kulinarnych - Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Hołowienkach. Trzecie miejsce i nagroda finansowa w wysokości 500 zł trafiła z kolei do autorek rolady ziemniaczanej w waflu z sosem grzybowym i porcją mięsa - Pań z Koła Gospodyń Wiejskich
w Wojewódkach Dolnych.

Pierwsze wyróżnienie i nagrodę finansową w wysokości 200 zł komisja przyznała Zespołowi Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego za roladę ziemniaczaną z warzywami. Drugie wyróżnienie i nagrodę finansową w wysokości 200 zł przyznano Pani Cecylii Kur za flaczki z ziemniakami.

Nagrody za udział trafiły jednak do każdej instytucji, która zmierzyła się w konkursie. Wszyscy uczestnicy otrzymali mąkę ze słynnego lokalnego Młynu Braci Górskich z Repek.

Podczas turnieju uczestnicy mieli również okazję wziąć udział w warsztatach kulinarnych pod nazwą "Jesień na talerzu", które poprowadziła Bożena Korolczuk.

Muzycznie turniej uświetnił zespół "Złote Lata", a śpiewane piosenki porwały na parkiet wielu gości, którzy okazali się bardzo utalentowanymi tancerzami. Nie pozostało nam nic innego, niż czekać na kolejną edycję wydarzenia. Widzimy się za rok.





















 
Więcej zdjęć na: 
www.wiescisokolowskie.pl/galeria/366,turniej-smaku-w-sok-u.html

K. W.

« wróć | komentarze [0]

Dodaj komentarz

Komentarz zostanie dodany po akceptacji przez administratora serwisu






Odśwież kod



Komentarze do tego wpisu

Nie utworzono jeszcze komentarzy dla tego wpisu

Strona 1/1






Dane kontaktowe