Laur Marszałka za lokalną "cyraneczkę"
9 maja 2019 r. w Centrum Olimpijskim w Warszawie odbyła się uroczysta gala wręczenia nagród laureatom XII edycji konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego dla mazowieckich producentów żywności za najlepszy produkt roku 2018. Wśród wyróżnionych znaleźli się Aleksandra i Mariusz Siwińscy z Ceranowa, którzy zachwycili jury winem z czarnej porzeczki.
Tegoroczna edycja konkursu cieszyła się ogromną popularnością, a zgłoszono do niej aż 150 produktów żywnościowych. Zarówno przedsiębiorcy, jak i producenci indywidualni rywalizowali w ośmiu kategoriach: wyroby piekarnicze, cukiernicze, przetwory mięsne, ryby i przetwory rybne, przetwory owocowe i warzywne, produkty mleczarskie, miody, napoje.
Szczególne uznanie kapituły zdobyły 24 produkty, z czego 8 zostało wyróżnionych. Laureatami konkursu zostali m.in. mieszkańcy naszego powiatu - Aleksandra i Mariusz Siwińscy z Ceranowa. Ich wino z czarnej porzeczki “cyraneczka”, produkowane z wysokiej jakości naturalnych owoców, zachwyciło jury swoim wyjątkowym smakiem.
Ideą konkursu było wyłonienie i nagrodzenie producentów wyróżniających się wysoką jakością produkcji, kultywowaniem i popularyzowaniem mazowieckiej tradycji kulinarnej, a także oryginalnością i innowacyjnością w podejściu do tematu żywności i przetwórstwa oraz promocji mazowieckiej żywności.
Państwu Świńskim serdecznie gratulujemy sukcesu, a wszystkich lokalnych producentów zachęcamy do wzięcia udziału w kolejnej edycji konkursu.
Oprac. Katarzyna Dybowska
Fot. Samorząd Województwa Mazowieckiego; UG Ceranów
« wróć | komentarze [0]
Dodaj komentarz
Komentarze do tego wpisu
Nie utworzono jeszcze komentarzy dla tego wpisu