Kulinarne pasje
Pierwsze spotkanie z cyklu: Rozwijamy nasze pasje kulinarne odbyło się 14 maja i zostało zaplanowane w ramach zajęć pozalekcyjnych dla uczniów klas pierwszych Technikum Nr 1 o kierunku technik hotelarstwa oraz Branżowej Szkoły I Stopnia Nr 1 o kierunku kucharz. W warsztatach wzięli udział uczniowie: Natalia Kamińska, Karolina Sawicka i Michał Gorczyca.
Podczas zajęć uczestnicy nauczyli się przygotowywać potrawę regionalną z Podlasia – Zaguby, która cieszy się dużym uznaniem wśród turystów odwiedzających Drohiczyn i okolice. Uczniowie z przyjemnością i zapałem podjęli wyzwanie przyrządzenia regionalnego specjału, a efekty ich pracy możemy podziwiać na zamieszczonych zdjęciach.
Już od września 2018 roku do naszego wspólnego przedsięwzięcia przyłączą się również uczniowie nowopowstałych kierunków: technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik technologii żywności. Zdobyte doświadczenia kulinarne będą mogli doskonalić w profesjonalnej pracowni gastronomicznej, która powstanie na terenie Zespołu Szkól Nr 1. Utworzona ona zostanie ze środków pozyskanych z najnowszego projektu „Zintegrowany rozwój szkolnictwa zawodowego” w ramach priorytetu X Edukacja dla rozwoju regionu, który opiewa na
7 milionów złotych.
W ramach projektu uczniowie naszej szkoły będą mogli również uczestniczyć w praktykach zawodowych organizowanych dla nich w renomowanych restauracjach w Polsce, stażach oraz kursach szkoleniowych.
Info/Fot: ZS Nr 1 w Sokołowie Podlaskim
« wróć | komentarze [0]
Dodaj komentarz
Komentarze do tego wpisu
Nie utworzono jeszcze komentarzy dla tego wpisu