Jesienny Turniej Smaków
Wszystkim tym, którzy w niedzielę odwiedzili Sokołowski Ośrodek Kultury, ukazał się niecodzienny widok. Hol główny zamienił się w prawdziwy jesienny targ smakowitości. Lokalni kucharze, piekarze, cukiernicy oraz firmy z branży spożywczej prezentowały swoje regionalne wyroby. Na suto zastawionych stołach królowały pierogi, krokiety, gołąbki, kotlety, mięsa, wędliny, kiełbasy, sery, przetwory, ciasta, pieczywo, a także ekologiczne soki i nalewki. Tegoroczna edycja przyciągnęła aż 30 wystawców z całej Polski. Podczas trwania imprezy można było nie tylko skosztować kulinarnych specjałów, ale także zakupić je i cieszyć się ich smakiem we własnym domu.
Na przybyłych gości czekało wiele atrakcji. Jedną z nich były warsztaty kiszenia kapusty. Wszyscy chętni mogli spróbować swoich sił w szatkowaniu kapusty za pomocą tradycyjnej drewnianej szatkownicy. Kolejną atrakcją była prezentacja gościa specjalnego – mistrzyni pierogarstwa Joanny Jakubiuk, która opowiedziała gościom o kuchni prawosławia i wielokulturowości na Wielkim Gościńcu Litewskim. Podczas imprezy nie zabrakło także zajęć dla najmłodszych. W pracowni plastycznej SOK od rana trwały warsztaty artystyczne. Dzieci wykonały piękne jesienne dekoracje, ludziki z żołędzi i kasztanów, a także ziemniaczane pieczątki.
Cała impreza utrzymana była w czarującym jesiennym klimacie. Stoły wystawców udekorowane były bukietami z liści, mchem, a nawet grzybami. Hol główny zdobiły dynie oraz gałęzie jarzębiny. Wokół można było usłyszeć ludową muzykę i znane przyśpiewki.
Wszyscy goście spędzili miło czas, kosztując regionalnych przysmaków i wymieniając się ulubionymi przepisami. Impreza była doskonałą okazją do przypomnienia sobie tradycyjnych smaków i docenienia wartości płynących ze wspólnego ucztowania.
Katarzyna Dybowska / Fot. KD, SOK
« wróć | komentarze [0]
Dodaj komentarz
Komentarze do tego wpisu
Nie utworzono jeszcze komentarzy dla tego wpisu