29
2022
2017-10-23

Jesienny Turniej Smaków


W niedzielę 22 października w Sokołowskim Ośrodku Kultury odbyła się jedna z największych imprez kulinarnych w mieście. Tegoroczna edycja po raz pierwszy odbyła się pod nazwą "Turniej Smaków. Jesień na Wielkim Gościńcu Litewskim".

Wszystkim tym, którzy w niedzielę odwiedzili Sokołowski Ośrodek Kultury, ukazał się niecodzienny widok. Hol główny zamienił się w prawdziwy jesienny targ smakowitości. Lokalni kucharze, piekarze, cukiernicy oraz firmy z branży spożywczej prezentowały swoje regionalne wyroby. Na suto zastawionych stołach królowały pierogi, krokiety, gołąbki, kotlety, mięsa, wędliny, kiełbasy, sery, przetwory, ciasta, pieczywo, a także ekologiczne soki i nalewki. Tegoroczna edycja przyciągnęła aż 30 wystawców z całej Polski. Podczas trwania imprezy można było nie tylko skosztować kulinarnych specjałów, ale także zakupić je i cieszyć się ich smakiem we własnym domu.

Na przybyłych gości czekało wiele atrakcji. Jedną z nich były warsztaty kiszenia kapusty. Wszyscy chętni mogli spróbować swoich sił w szatkowaniu kapusty za pomocą tradycyjnej drewnianej szatkownicy. Kolejną atrakcją była prezentacja gościa specjalnego – mistrzyni pierogarstwa Joanny Jakubiuk, która opowiedziała gościom o kuchni prawosławia i wielokulturowości na Wielkim Gościńcu Litewskim. Podczas imprezy nie zabrakło także zajęć dla najmłodszych. W pracowni plastycznej SOK od rana trwały warsztaty artystyczne. Dzieci wykonały piękne jesienne dekoracje, ludziki z żołędzi i kasztanów, a także ziemniaczane pieczątki.
Turniej Smaków był również okazją do rywalizacji. Lokalne mistrzynie kuchni zmierzyły się ze sobą w dwóch emocjonujących konkursach: na najlepszą jesienną potrawę i najlepszy napitek. Uczestniczki przywoływały tradycyjne przepisy swoich babć, ale zaprezentowały również własne kulinarne eksperymenty. W kategorii potrawy zwyciężyły: Danuta Zawadzka z Żulina za barszcz z prośnianek, Cecylia Kur z Białobrzegów za cukinię faszerowaną i Ewelina Cieślak z Trebnia za kurczaka w dyni. Wyróżnienia przyznano Anieli Panaszkiewicz z Jabłonny Lackiej za pyzy w zalewie makowej oraz Małgorzacie Dąbkowskiej-Gelbrecht z Węgrowa za roladę ziemniaczaną. Zwycięskie napitki zostały przygotowane przez: Ewelinę Cieślak z Trebnia (miętówka), Cecylię Kur z Białobrzegów (Nalewka Zdrowia) i Monikę Mazurek z Dziegietni (nalewka z pigwy). W tej kategorii wyróżniono również Izabellę Rutkowską z Anielina za syrop imbirowy z miodem i Zofię Kalinowską z Tchórznicy Wł. za nalewkę z kwiatów czarnego bzu.

Cała impreza utrzymana była w czarującym jesiennym klimacie. Stoły wystawców udekorowane były bukietami z liści, mchem, a nawet grzybami. Hol główny zdobiły dynie oraz gałęzie jarzębiny. Wokół można było usłyszeć ludową muzykę i znane przyśpiewki.

Wszyscy goście spędzili miło czas, kosztując regionalnych przysmaków i wymieniając się ulubionymi przepisami. Impreza była doskonałą okazją do przypomnienia sobie tradycyjnych smaków i docenienia wartości płynących ze wspólnego ucztowania.
Organizatorami Turnieju Smaków były Sokołowski Ośrodek Kultury oraz Lokalna Organizacja Turystyczna "Wielki Gościniec Litewski". Do realizacji wydarzenia przyczynili się także Powiat Sokołowski i Mazowiecki Oddział Doradztwa Rolniczego w Siedlcach.
 











































Katarzyna Dybowska / Fot. KD, SOK

« wróć | komentarze [0]

Dodaj komentarz

Komentarz zostanie dodany po akceptacji przez administratora serwisu






Odśwież kod



Komentarze do tego wpisu

Nie utworzono jeszcze komentarzy dla tego wpisu

Strona 1/1






Dane kontaktowe