„Jesień” w Repkach
- Dzięki tej imprezie możemy skosztować najwspanialszego jadła nie tylko w gminie Repki, oraz mamy wspaniałą okazję do tego aby posłuchać naszych najlepszych muzykantów. Dlatego dzisiejsze spotkanie jest frajdą i dla ciała i dla ducha- mówi wójt gminy Repki Krystyna Mikołajczuk – Bohowicz.
„Jesień na Mazowszu” jest imprezą realizowaną w ramach projektu Kultywowanie Tradycji Ludowych Poprzez Organizację Warsztatów Rękodzielniczych, Przeglądu Zespołów Śpiewaczych i Kapel Ludowych Zadanie to współfinansowane jest przez Samorząd Województwa Mazowieckiego. Ma ono na celu podtrzymywanie i pogłębianie zamiłowania do tradycji regionu, oraz promocję regionalnego dziedzictwa kulturowego.
Główną atrakcją imprezy był pokaz kulinarny prowadzony przez panią Bożenę Cieślak, mistrzynię kuchni tradycyjnej i regionalnej. Ponad to można było zobaczyć na czym polega tradycyjne kiszenie kapusty, mielenie zboża, oraz wyrób masła w tłuczce.
Imprezę umilały zespoły ludowe, które w ramach przeglądu kapel ludowych kolejno występowały na scenie. Podczas Powiatowego Przeglądu Zespołów Śpiewaczych i Kapel Ludowych wyróżnieni zostali:
I miejsce : „Sterdyniacy” i „Bondarczuki”
II miejsce „Sidory” i „Kapela Wuja Krzycha”
III. miejsce Artus
W kategorii soliści i instrumentaliści :
I miejsce – Zdzisław Radzikowski
II miejsce Zbigniew Koprowski
Podczas imprezy regionalne potrawy kulinarne prezentowało trzynastu wystawców, w tym konkursie wyróżnieni zostali
w kategorii wypieki
1 miejsce – Agata Dmowska (sernik) zam Trebień
2 miejsce – Wanda Oksięciuk ( sernik) zam Hołowiecki
w kategorii potrawy mączne :
1 miejsce – Wiesława Kowalczyk (zaguby) zam. Repki
2 miejsce – Marta Czyż (blacharz z żeberkami) zam. Wyrozęby Podawce
najsmaczniejsze potrawy mięsne przygotowali:
1 miejsce Marzena Świniarska ( łopatka w cieście) zam. Księżpole
2 miejsce Stefania Skup ( kiełbasa jałowcowa) Gospodarstwo Agroturystyczne Stefanii i Jana Skup w Skrzeszewie
najlepsze nalewki:
1 miejsce – Józef Kunicki ( nalewka na miodzie) Pasieka Nadbużańska w Skrzeszewie
2 miejsce – Stanisława Otulak ( nalewka z jeżyny) zam. Repki
Wyróżnienie – Danuta Stypiczyńska ( nalewka żurawiny) zam. Zembrów
Wyróżnienie – Zofia Kalinowska ( nalewka z kwiatu czarnego bzu) Tchórznica
Inne potrawy
1 miejsce Marianna Kuźma ( ser z ziołami oliwie) Gospodarstwo ekologiczne w Grodzisku
2 miejsce Cecylia Kur ( dynia z zacierkami) Gospodarstwo Agroturystyczne w Białobrzegach
Impreza cieszyła się ogromnym zainteresowaniem mieszkańców gminy Repki. Wszyscy z niecierpliwością czekają na kolejną edycję „Jesieni na Mazowszu”.
JF
« wróć | komentarze [1]
Dodaj komentarz
Komentarze do tego wpisu
towarzystwo towarzyszyło... bo takie towarzystwo byłoa |
Apsik 2011-12-01 18:31:14 |