29
2022
2011-11-28

„Jesień” w Repkach


- Dzięki tej imprezie możemy skosztować najwspanialszego jadła nie tylko w gminie Repki, oraz mamy wspaniałą okazję do tego aby posłuchać naszych najlepszych muzykantów. Dlatego dzisiejsze spotkanie jest frajdą i dla ciała i dla ducha- mówi wójt gminy Repki Krystyna Mikołajczuk – Bohowicz.

„Jesień na Mazowszu” jest imprezą realizowaną w ramach projektu Kultywowanie Tradycji Ludowych Poprzez Organizację Warsztatów Rękodzielniczych, Przeglądu Zespołów  Śpiewaczych i Kapel Ludowych  Zadanie to współfinansowane jest  przez Samorząd Województwa Mazowieckiego. Ma ono na celu podtrzymywanie i pogłębianie zamiłowania do tradycji regionu, oraz promocję regionalnego dziedzictwa kulturowego.

Główną atrakcją imprezy był pokaz kulinarny prowadzony przez panią Bożenę Cieślak, mistrzynię kuchni tradycyjnej i regionalnej. Ponad to można było zobaczyć na czym polega tradycyjne kiszenie kapusty, mielenie zboża, oraz wyrób masła w tłuczce.

Imprezę umilały zespoły ludowe, które w ramach przeglądu kapel ludowych kolejno występowały na scenie. Podczas Powiatowego Przeglądu Zespołów Śpiewaczych i Kapel Ludowych wyróżnieni zostali:

 

I  miejsce  : „Sterdyniacy” i „Bondarczuki”

II miejsce „Sidory” i „Kapela Wuja Krzycha”

III. miejsce Artus

 

 W kategorii soliści i instrumentaliści :

I miejsce – Zdzisław Radzikowski

II miejsce Zbigniew Koprowski

 

Podczas imprezy regionalne potrawy kulinarne prezentowało trzynastu wystawców, w tym konkursie wyróżnieni zostali

 

 w kategorii wypieki

1 miejsce – Agata Dmowska  (sernik)  zam Trebień

2 miejsce – Wanda Oksięciuk  ( sernik) zam Hołowiecki

 

 w kategorii potrawy mączne :

1 miejsce – Wiesława Kowalczyk (zaguby)  zam. Repki

2 miejsce – Marta Czyż (blacharz z żeberkami) zam. Wyrozęby Podawce

 

najsmaczniejsze potrawy mięsne przygotowali:

1 miejsce Marzena Świniarska ( łopatka w cieście) zam.  Księżpole

2 miejsce Stefania Skup ( kiełbasa jałowcowa) Gospodarstwo Agroturystyczne  Stefanii i Jana Skup w Skrzeszewie

 

 najlepsze nalewki:

1 miejsce – Józef Kunicki ( nalewka na miodzie) Pasieka Nadbużańska w Skrzeszewie

2 miejsce – Stanisława Otulak ( nalewka z jeżyny) zam. Repki

Wyróżnienie – Danuta Stypiczyńska  ( nalewka żurawiny) zam. Zembrów

Wyróżnienie – Zofia Kalinowska ( nalewka z kwiatu czarnego bzu) Tchórznica

 

Inne potrawy

1 miejsce Marianna Kuźma ( ser z ziołami oliwie) Gospodarstwo ekologiczne w Grodzisku

2 miejsce  Cecylia Kur  ( dynia z zacierkami) Gospodarstwo Agroturystyczne w Białobrzegach

 

Impreza cieszyła się ogromnym zainteresowaniem mieszkańców gminy Repki.  Wszyscy z niecierpliwością czekają na kolejną edycję „Jesieni na Mazowszu”.

 

JF

 

« wróć | komentarze [1]

Dodaj komentarz

Komentarz zostanie dodany po akceptacji przez administratora serwisu






Odśwież kod



Komentarze do tego wpisu

towarzystwo towarzyszyło... bo takie towarzystwo byłoa

Apsik
2011-12-01 18:31:14
Strona 1/1






Dane kontaktowe