Jarzębinówka, czyli nalewka z jarzębiny
Jarzębina ma jednak wiele innych zastosowań. Na przestrzeni lat stała się głównym składnikiem wielu produktów ziołowych oraz kosmetycznych. Nie ma w tym nic dziwnego, bowiem roślina ta ma w sobie wiele substancji odżywczych i witamin. Czy wiecie, że jarzębina zawiera dwa razy więcej karotenu niż marchewka?
Dziś jednak, ze względu na to, że mamy początek października, a jest to idealny czas na zbiór owoców do nalewki, przedstawimy Państwu przepis na przepyszną jesienną jarzębinówkę. Jej wykonanie jest naprawdę proste!
Składniki:
1 kg jarzębiny
1 kg cukru
1 litr spirytusu
1 litr wody
1 cytryna
Przygotowanie:
Mała podpowiedź jest taka, że najlepiej zbierać jarzębinę po pierwszych przymrozkach, a jeśli zrobimy to wcześniej, możemy ją po prostu wstawić na noc do zamrażarki.
1. Zebrane owoce jarzębiny zerwij z gałązek, przebierz odrzucając te niedojrzałe lub nadpsute i koniecznie przepłukaj wodą.
2. Zmarźnięte owoce zalej wrzątkiem na durszlaku, zmiękczając ich skórkę.
3. Owoce wsyp do dużego słoja i skrop sokiem wyciśniętym z całej cytryny. Zasyp 1 kg cukru i zalej 500 ml wody i 500 ml spirytusu. Tak przygotowany słoik z mieszanką zakręć i odstaw z zacienione miejsce na 3 tygodnie. Od czasu do czasu przemieszaj zawartość słoika.
4. Po tym czasie alkohol zlej do butelki, przecedzając go przez rzadkie sito. Pozostałe owoce ponownie zalej 500 ml wody i 500 ml spirytusu i pozostaw na kolejne 3 tygodnie.
Po upływie podanego czasu, nalewkę ponownie zlej do butelki, przecedź ją przez sito lub gazę. Oba przygotowane alkohole wymieszkaj ze sobą, przelej do butelek i szczelnie zamknij. Odstaw na 3 tygodnie w chłodne, ciemne miejsce, w którym nalewka dojrzeje.
K. W. (przepis ze strony prostepesto.pl)
Fot. polki.pl
« wróć | komentarze [0]
Dodaj komentarz
Komentarze do tego wpisu
Nie utworzono jeszcze komentarzy dla tego wpisu