Celebrowali święto ziemniaka i lasu
Jakie smaki ma jesień? Jakie dania można przygotować z runa leśnego? Jak można połączyć dary lasy z tym, czego jesienią lokalnie jest pełno, czyli ziemniakami? Na te i inne pytania uczestnicy święta ziemniaka i lasu mogli uzyskać odpowiedź w Dzierzbach Włościańskich. W lokalnym miejscu spotkań - “Wojnicówce” odbył się m.in. pokaz gry na ligawkach oraz lekcja pokazowa wykonania posągu z drewna. Ponadto dzieci miały okazję upiec ziemniaki i kiełbaski na ognisku, a także wziąć udział w grach i zabawach terenowych w pobliskim lesie, polegających m.in. na rozpoznawaniu różnego rodzaju liści oraz gatunków drzew.
Wiele emocji wzbudził konkursu na najlepszą potrawę. Członkowie KGW Ligacze przygotowali: tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami, paszteciki z grzybami, słodkie szyszki, zupę gulaszową z dziczyzny, blaszak i pierogi z gotowanymi ziemniakami. Konkurs jednogłośnie wygrała zupa gulaszowa z dziczyzny, podawana wprost z kociołka podgrzewana na ognisku. Przygotowane dania znikały w mig, a furorę robiły też pieczone na ognisku ziemniaki.
Wydarzenie było doskonałą okazją do integracji lokalnej społeczności i zaproszonych gości oraz do degustacji potraw z ziemniaka, a także zaznajomienia się z tym co oferuje nam las.
M. K.
« wróć | komentarze [0]
Dodaj komentarz
Komentarze do tego wpisu
Nie utworzono jeszcze komentarzy dla tego wpisu